letstalkaboutbook.blogg.se

2016-06-03
16:29:00

Zodiac - Robert Graysmith

 
Titel: Zodiac
Författare: Robert Graysmith
Utgivningsår: 2007
Genre: Biografi
 
Handling:
 
4 Juli 1969 blir en ung man och kvinna skjutna i en bil, en halvtimme efter dådet får polisen ett samtal från mördaren. Denne meddelar var dådet har begåtts och att han gjort det, han avslöjar också att han mördade två ungdomar ca sex månader tidigare. 
 Ett par dagar senare får de tre större nyhetstidningarna i San Fransisco-området varsitt brev från mördaren, de får alla tre varsin del av ett krypterat meddelande, mördaren berättar i breven att han är mördaren och för att bevisa detta delger lite information som enbart han och polisen vet och avslutar med att säga att om de löser det krypterade meddelandet så får de hans namn. 
 Alla tidningar trycker sin del av det krypterade meddelandet, en lärare och hans fru löser det, namnet de får är Zodiac
 
Egna reflektioner:
 
Som jag har nämnt i en tidigare recension (http://letstalkaboutbook.blogg.se/2016/may/the-stranger-beside-me-ann-rule.html) så är jag så sjukt fascinerad av seriemördare och Zodiac är, precis som Ted Bundy, en av de som inte slutar vara intressant, återigen för att frågan "Varför?" inte blir besvarad, detta av naturliga skäl då vi fortfarande inte är helt hundra procent säkra på vem som egentligen var Zodiac. 
 
Tyvärr måste jag säga att jag blev lite besviken på boken, trots detta tog det mig knappt fem dagar att läsa igenom den, men det var en sak jag saknade. 
 Den här boken har fått äran att bli filmatiserad och jag har sett den filmen, jag vet inte hur många gånger, då den är regisserad av min favoritregissör. Och jag visste att saker hade blit ändrrade till filmen, men det finns en sak med filmen som jag gillar som jag saknade något enormt i boken och det var den personliga vinklingen, författarens liv bakom morden. Robert Graysmith skriver jättebra och korrekt på alla sätt om morden, händelseförloppen, breven, de krypterade meddelandena och polisarbetet. Men först mot slutet kommer hans egen inblandning in. 
 Jag kan inte i en sån situation läsa boken och inte undra hur det kom sig att han började skriva boken (jag vet ju varför, då jag har googlat på herr Graysmith tidigare), och det kanske bara är jag som saknar den delen för att jag har läst The Stranger Beside Me så många gånger och blivit van vid att Ann Rule pratar om sitt liv, för att Ted hände under hennes liv, i hennes liv med hennes liv. Men Zodiac hände med Robert Graysmith, han jobbade på Chronicle, en av tidningarna som fick de första breven från Zodiac och till och med på omslaget av min bok står det "There is more than one way to lose your life to a killer" vilket jag inte kan tolka till annat än att Zodiac tog över hans liv, han blev besatt. 
 
En annan sak som stör mig lite med boken och som jag återigen skulle vilja få förklarat är, varför det tog sån tid att få ut boken. Sista datumet nämnt i boken är 22 Juli 1984, men boken kom inte ut förrän 2007, det är 23 år. Tog det så lång tid att skriva boken? För han berättar tydligt hur saker kontrollkollass och sånt under åren i boken, så varför tog det 23 år att få ut boken i affäerna? Epilogen berättar bara var alla inblandade håller hus i vad jag antar är nuläget (dvs 2006/7). 
 
Som sagt, det är en bra bok om man vill veta mer om Zodiac-mördaren, men majoriteten av det som står i boken går att finna på Wikipedia. 
 Det är en bra bok, men en lätt besvikelse tyvärr. 
 
Boken får 2 av 5 prickar. Mest för att den inte levde upp till mina förväntningar. 
 
//Nina
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: