letstalkaboutbook.blogg.se

2016-05-29
17:55:00

NYA BÖCKER!!!

Följ min blogg med Bloglovin
 
 
 
 
Idag fick jag göra en av de saker jag tycker bäst om. Jag fick gå till mitt paketutlämningsställe och hämta ett paket innehållande tre nya böcker. 
 Vi har här två klassiker och en biografi och jag har ny läsning ett tag till. 😀
 
Återkommer med recensioner på samtliga när jag läst dem. 
Som ni ser har Zodiac redan blivit påbörjade. 😃
 
Jag älskar känslan av en ny bok, att få öppna en bok för första gången och få känna doften av den är något så rofyllt. 
 Vad är era favoritsaker med böcker? 
 
 
//Nina
2016-05-29
17:53:00

Projektets slut

Recensionen som publicerades idag var det sista inlägget som var länkat till vårt projekt. Tyvärr kommer vi alltså inte att fortsätta att lägga upp recensioner klockan 12:00 varje dag. Det har varit väldigt roligt och lärorikt för oss båda att göra detta projektet och vi hoppas innerligt att ni som läst den här bloggen har fått mycket goda tips på vad ni kan läsa!
 
 Vi vill därför ta tillfället i akt så här sista dagen och tacka alla er som har läst, gillat, kommenterat och diskuterat litteratur med oss de senaste fyra veckorna. Vi har haft så många intressanta samtal med många helt nya människor och vi vet att utan er feedback hade bloggen förmodligen blivit mer av en börda. 
 Vi har haft jätteroligt under dessa veckor och hoppas att ni har haft det också. 


Det är inte helt omöjligt att vi använder oss av den här bloggen i framtiden! Men för tillfället kommer den alltså inte längre vara aktiv.
 
Men vi hoppas ändå att ni minns oss när ni letar inspiration efter nya böcker att läsa eller om ni bara vill prata om böcker med någon, för vi älskar det här. 


Vi önskar er alla en trevlig sommar med mycket läsning!

//Johanna och Nina
 
2016-05-29
12:00:00

Expeditionen Min kärlekshistoria - Bea Uusma

 
Titel: Expeditionen Min kärlekshistoria 
Författare: Bea Uusma 
Utgivningsår: 2013
Genre: Fakta/självbiografi
 
Handling/Egna reflektioner:
 
1897 beger sig tre män via luftballong iväg mot Nordpolen. Planen är att de skall segla över polen och där släppa ner en boj med unionsflaggan, sedan ska de beroende på vindarna landa i Ryssland, Sibirien eller Kanada. Runt trettio dagar är detta beräknat att ta. 
 Drygt två dagar efter avresan slår balkongen ner på packisen. 
1930, 33 år senare hittas kvarlevorna av de tre männen på Vitön. 
Många teorier finns om varför de omkommit, ingen har ännu kunnat bekräftas. Mysteriet om männens död är en gåta.
 
Bea Uusma började under en trist fest läsa en bok om händelsen, den kröp under skinnet på henne och hon blev, i brist på bättre ord, besatt. Hon var tvungen att veta, tvungen att lösa den olösliga gåtan, tvungen att ta sig till ön som gäckat henne så. 
 
Det här är inte bara ännu en bok om de tre männen som misslyckades, det är också en bok om en kvinna som letade upp alla möjliga pusselbitar för att försöka bygga en hel bild. 
 
Hon började helt från början, läste dagböckerna, undersökte obduktionsrapporterna, synade kläderna och redskapen och lade fram alla möjliga dödsteorier och avskrev majoriteten. 
 
Historien om expeditionen blandat med Beas historia om hur hon gick till väga för att fånga varje del. Hennes egen expedition till Vitön, hennes timmar i källaren på polarmuséet i Gränna, hennes läkarutbildning och slutsatserna hon kunde dra av sin nyvunna kunskap.
 Den berättar fängslande om en kvinna och hennes fascination till en händelse.
 
Jag har själv fascinerats av historien i ett flertal år, så när jag köpte Beas bok för ett drygt år sen så slukade jag den direkt. Jag känner igen mig i hennes tankar, för jag är också en av Dem! En av dem som måste veta. 
 Jag har i nuläget tio böcker i min bokhylla som alla rör en och samma händelse, jag har läst alla teorier, tänkt på alla möjligheter, men frågan är inte besvarad, varför? Varför dog de? Vad hände de sista dygnen på Vitön? 
 Det är frågor som kanske aldrig blir besvarade, kropparna kremerades i nästan samma stund som de återkom till Stockholm, det enda som finns kvar är tre naglar tillhörande Andrée, men om dessa kan ge några svar återstår att se. 
 
För en utomstående, någon som inte tillhör min grupp kan boken förmodligen läsas som en vanlig faktabok om en del av Sveriges historia. Men jag tror att Beas bok har möjligheten att skapa fler som oss, genom passionen som kommer från varje ord. 
 
En sak ska dock tilläggas, ska ni läsa boken, välj den inbundna illustrerade utgåvan, för pocketboken, om än bra, saknar vissa textstycken. 
 
Boken får 15 av 5 prickar. 
 
//Nina