letstalkaboutbook.blogg.se

2016-06-20
09:21:00

Tordyveln flyger i skymningen - Maria Gripe

 

Titel: Tordyveln flyger i skymningen

Författare: Maria Gripe

Utgivningsår: 1978

Genre: Ungdomsbok/Mystik

 

Handling:

När ungdomarna Jonas, Annika och David vattnar blommor på Selanderska gården hittar de gamla brev. Breven är skickade till Emilie som levde på 1700-talet. Av dem framgår att det finns en tretusenårig egyptisk staty i Ringaryd, där ungdomarna bor. Viskningar som oförklarligt hörs på Jonas kassettband leder dem närmare statyn. Men vem är det som ringer till Selanderska gården och vill spela schack med David? Och finns det verkligen spöken, och vem är det som smyger omkring huset?

Egna reflektioner:

Jag önskar att jag var en bokslukare när jag var runt tio år. för den här boken hade förmodligen varit magisk då! Spänningen som byggs upp och ledtrådarna som kommer fram...det var en magisk bok nu med, helt klart!

 

En dag i våras gick jag in på Akademibokhandeln och bad efter en Maria Gripe bok. Jag minns att mamma läste "Hugo och Josefine"   för mig när jag var yngre, som hon också skrivit. Det har också gått en serie på svt som heter "Flickan vid stenbänken" som jag blev helt frälst i, denna serie visade sig bygga på Maria Gripes "skuggserie" på fyra böcker.

Jag ville så gärna veta hur hon skrev, vad hon berättade och inte minst hur hon berättade sina historier. Det var då butiksbiträdet gav mig "Tordyveln flyger i skymningen" och jag blev inte besviken.

 

Med tanke på att det är en ungdomsbok så var den väldigt lätt skriven med mycket innehåll och mycket händelser som spelade roll, dock var den inte så förutsägbar som man kan tro. Jag listade inte ut så mycket som jag trodde och det är jag väldigt glad för!

Upplevelsen med den här boken gjorde att jag ville läsa mer av Maria Gripe, för det är just spänningen i de senare böckerna hon skrev som verkar vara det som lockar mig till förtjusning! 

 

Man behöver alltså inte läsa deckare för att få spänning i en bok ;)

Boken får 4 av 5 bubblor!

 

Har ni läst eller sett något av Maria Gripe?

2016-06-17
18:29:00

Champagneflickan - Caroline L Jensen

 
Titel: Champagneflickan
Författare: Caroline L Jensen
Utgivningsår: 2008
Genre: Självbiografi
 
Handling: 
 
 
Caroline är strax över 20 år gammal, hon läser juridik vid universitet och lever i en liten etta i Malmö med sina två katter. 
 En natt förlorar Caroline nästan allt, hennes lägenhet brinner ner (katterna överlever tacksamt nog) och där står hon nu hemlös, med bara veckor kvar tills skolan startar upp för hösten och en skuld till sin hyresvärd på 30 tusen kronor för reperation av lägenheten. 
 
Caroline tar snart jobb som en strippa och börjar tjäna lite pengar, men hon vill ha mer, hon vill ha större summor, så hon får jobb på en strippklubb i Köpenhamn. 
 
I ett år flödar champagnen på en av de mest exklusiva strippklubbarna i Danmarks huvudstad, tills en av Carolines rumskompisar blir mördad.
 
Egna reflektioner:
 
Så min fina partner på den här bloggen sa till mig att läsa den här boken där vi, som vanligt, stod en dag och rotade bland böckerna på Emmaus, hon hade själv läst den, förklarade lite kort dess handling och rekommenderade den varmt. 
 
 Jag kan ärligt säga att jag inte blev besviken över att jag tog henne på orden. 
 
Jag är en stor älskare av biografier, och Caroline berättar ärligt, naket och genomgående om sitt år som strippa i Köpenhamn. Hon utesluter inte de fula detaljerna, vilket gör att man som läsare får så mycket empati för henne och för vad hon gick igenom. 
 
När jag väl kommit in i boken så kunde jag faktiskt inte lägga ner den. Det berättas redan i baksidetexten att en av hennes arbetskamrater och tillika rumskamrater kommer dö inom ett år och även om vi redan vid första mötet med det blivande offret får veta att just hon, är offret så kan man inte låta bli att bli tagen av händelsen när hon mot slutet av boken dör. 
 Kanske på grund av sättet Caroline beskriver henne och gärna har med meningar som ständigt påminner läsaren om vem som ska dö. 
Men trots detta är det inte den döda vännen som är centrum för boken. Det är Caroline, det är Carolines situation, hennes strippande, klubben hon jobbar på, kunderna hon möter, männen hon ligger med. Hennes liv under det året och till vissa delar följande år. 
 
Det är en fantastiskt gripande historia om en verksamhet som få känner till och som jag personligen aldrig tänker på, i min värld finns strippklubbar bara i Amerikanska filmer och den första bilden att poppa upp i mitt huvud vid ordet är vattenscenen från Flashdance. 
 
Böcker som får en att öppna ögonen för verkligheter man inte visste om, som får en att tänka efter vad som är viktigt i livet och som får en att känna på riktigt är så värda sin vikt i platina. 
 
Jag kan inte starkt nog rekommendera den här boken och den får 5 av 5 prickar. 
 
//Nina
2016-06-12
16:46:00

Städning och sortering.

Jag älskar att köpa nya böcker, trots att jag är student och som sådan har rätt dåligt med tid att läsa för nöjes skull så köper jag på mig böcker. Dessa böcker hamnar sen där de får plats. 
 
 När jag flyttade in i min lägenhet så hade jag två hyllor för böcker, den övre för fakta, den undre för skönlitteratur, men allt eftersom min boksamling växte så sket sig den ordning. 
 Tidigare i veckan när jag ändå storstädade lägenheten, så fick jag äntligen tummen ur och sorterade mina böcker, detta mycket för att allt stod huller om buller och cirka 15 böcker fick ligga i fönstret i brist på plats. 
 
 
 
Nu har Fakta (övre bilden) och Skönlitteratur (nedre bilden) åter fått gå skilda vägar och fått skilda hyllor och sidor av rummet. 
 
Tyvärr kanske ni ser samma dilemma som jag ser, jag har plats för en bok till bland skönlitteratur och sen är det fullt igen. 
 
Tror jag får önska mig en ny bokhylla i födelsedagspresent. :)


Nu mera ställer jag mina böcker i bokstavsordning efter författare, som den blivande bibliotekarie jag är, men när jag var yngre så  stod alla mina böcker i höjdordning från vänster till höger, högst bok till vänster och sen fallande höjd. Det såg nämligen snyggast ut så. ;) 
 
Hur sorterar ni era böcker?