letstalkaboutbook.blogg.se

2016-08-11
10:12:11

Läsa förutsättningslöst?

Jag har ibland fått förmånen att hålla i en bok som jag bestämt mig för att läsa som inte har haft någon baksidetext. 
Förmån kanske du tänker, hur då?
Jo, för då kan jag ta till mig bokens innehåll helt förutsättningslöst. Jag har inga som helst förväntningar eller förutfattade meningar om vad som kommer ges till mig igenom bokens berättelse.
 
Det kanske inte fungerar varje gång, men många gånger tror jag att man dömer både utseendet och baksidans text långt innan man bestämmer sig för att eventuellt läsa den.
Och hur många gånger har man inte känt att det som står på baksidan är ren "bullshit" när man ser tillbaka på vad den egentligen handlade om?
 
Det är ganska skönt att bara kasta sig in i en bok utan någon som helst aning om handlingen. Jag blir ofta glatt överraskad!
 
 
Har du någon gång läst en bok utan att ta reda på vad den handlar om?
 
//Johanna
2016-08-07
15:20:00

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar - Katarina Bivald

 

Titel: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Författare: Katarina Bivald

Utgivningsår: 2013

Genre: Roman

 

Handling:

Sara Lindqvist i Sverige brevväxlar med Amy Harris ifrån Broken Wheels i Iowa. De diskuterar framför allt böcker i sina brev och en dag så bestämmer de att Sara ska flyga till Broken Wheel för att hälsa på Amy. Men när Sara kommer fram är det ingen som möter upp henne och när hon kommer fram till den lilla staden får hon veta att Amy har dött och att begravningen håller på för fullt. Vad ska hon nu hitta på? Det enda hon har med sig i bagaget, förutom få kläder, är tretton böcker som redan håller på att ta slut.

 

Egna reflektioner:

Den här boken...jag vet inte vart jag ska börja. Jag fastnade i den på sida 18 och sedan sträckläste jag in till halva boken. Den är så varmt berättande om böcker, hur de påverkar huvudkaraktären och hur mycket läsandet har betytt för just henne. Jag blir alldeles glad i själen när hon berättar om hur hon luktar på böckerna, att nya luktar annorlunda än gamla, och att pocketböcker har en egen doft. 

"...det sa något om kraften i böcker. Inte så att de på något sätt kunde lindra smärtan i krig när någon älskad hade dött, eller skapa världsfred eller så. Men Sara kunde inte låta bli att tro att i krig liksom i livet var uttråkning ett av de stora problemen, och en sorts gradvis, obarmhärtig utslitning. Inte direkt dramatiskt, bara ett långsamt nermalande av livslust och energi. Och vad bättre då än en bok?"

Jag fastnade för detta utdraget och valde att skriva ner det. Jag får nämligen en känsla av att det är just det här läsningen handlar om. Att man ska få energi och livslust, för det är något jag upplever att jag får tillbaka när jag får läsa.

 

Det var en fantastisk bok på många sätt och eftersom jag vill klassa den lite som feelgood så slutar den också därefter. Lite klychigt i slutet och därför får den inte fem möjliga av mig.

 

Boken är skriven för de som älskar böcker! Vill prata om dem och vill att de tar plats i livet. Så den här rekommenderar jag varmt!

 

Den får 4 av 5 bubblor!

//Johanna