letstalkaboutbook.blogg.se

2016-05-10
12:00:00

Vingklippt ängel - Berny Pålsson

 

Titel: Vingklippt Ängel

Författare: Berny Pålsson

Utgivningsår: 2004

Genre: Biografi

 

Handling:

Boken handlar om Berny Pålsson som i unga år börjar höra röster i sitt huvud som pratar med henne och skrämmer henne. Den handlar också om den splittrade familjen, vänner, missbruk och att fly igenom självmisshandel. Döden är alltid närvarande på ett eller annat sätt. Detta är hennes egen berättelse och henne verklighet som målas sida upp och sida ner i den här starka, raka och ärliga biografi.

 

Egna reflektioner:

Det var längesedan jag läste boken men den hänger fortfarande starkt kvar i minnet. Att få läsa saker som att Berny försökte ta livet av sig för andra gången redan vid tolv års ålder är lätt magstarkt och det får man veta redan i kapitel två. I hela boken finns en ton av medvetenhet, hon vill berätta med de starkaste orden, de som beskriver bäst vad som hänt och hur hon känner. Inte försköna, bara visa. Öppet och naket står hon där och blottar allt för läsaren. Det finns en sorts rättvisa som måste fram, hon måste få berätta om allt så att någon äntligen förstår hur allt hänger ihop.

 

Att vara på insidan av hennes huvud och få se allting från hennes perspektiv gör att man själv ligger där på sjukhussängen i fosterställning och vill att känslan ska gå över. Berny är riktigt duktig att förmedla känslor i ett språk som gör att man tar till sig alla ord och inte bara läser igenom boken. Det är mycket tankar som ventlileras, sjukhus som besöks och otaligt mycket folk som försöker hjälpa henne på alla sätt de kan. Det verkar inte finnas ett slut på Bernys lidande vilket ibland fick mig att lägga ifrån mig boken. Det blev lite för mycket helt enkelt.

 

Berättelsen är lika skärmmande som vacker. Den är vacker för att jag kan på något sätt släppa verkligeheten och acceptera att det finns något annat där ute som någon annan upplever som sin verklighet. Världen är inte lika platt längre, den är mer komplex än någonsin och vi upplever den alla olika.

 

 

Den får: 3 av 5 bubblor

/Johanna

Kommentar:
2016-05-10 @ 19:00:13
#1: Louise

Håller med dig, det finns vissa böcker som lämnar ett märke hos oss läsare. En bok, eller egentligen tre, minns jag med ett stort obehag. Fick oxå lägga från mig böckerna mer än än gång. Dessa böckerna var en triolog som började med "pojken som kallades Det" av Dave Pelzer.

Svar: Speciellt när det blir så mycket att ta in, något som inte tillhör sin egen uppfattning. Tack för alla fina kommentarer! Det är alltid roligt att höra andras upplevelser vid läsning! / Johanna
letstalkaboutbook.blogg.se

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: