letstalkaboutbook.blogg.se

2016-05-08
12:00:00

Lev mer på mindre- Maria Öståker

 

Titel: Lev mer på mindre

Författare: Maria Öståker

Utgivningsår: 2012

Genre: Matlagning/Självhushållning

 

Handling:

Maria Öståker och hennes familj bestämde sig en dag för att testa hur långt de kunde komma med sin egen självhushållning, att bara äta det som de själva odlat under en månads tid. Det började som ett skämt som de sedan tänkte allt mer seriöst på, kunde det verkligen fungera? Med en budget på 5 euro om dagen som de kunde spendera på sådant de inte hade hemma började ”projekt självförsörjning”. Boken handlar om hur de gjorde och hur de sedan fortsatte mot ett lite enklare sätt att leva.

Detta är mer än handbok i självhushållning än en kokbok, även om den innehåller en del recept. Boken är skriven på svenska av Maria som också talar svenska, men familjen bor i en by i Finland.

 

Egna reflektioner:

Är det något jag brinner för så är det verkligen att kunna göra saker själv och slippa att konsumera en massa som man faktiskt inte behöver. Boken kommer med konkreta tips om hur man kan göra för att klara sig lite mer på egen hand med både bakning, odling och slakt. Jag blir alldeles varm i kroppen när jag får se bilderna i boken som målar upp en näst intill ”Barnen i Bullerbyn idyll” och recepten låter verkligen läsaren bli en del av projektet. När man tänker efter, vem blir inte glad av att få smaka på färskt hembakat bröd med smör? En burk kokad sylt utan e-nummer och konserveringsmedel är lycka för många då det känns mer äkta. Någon har gjort det med kärlek och omtanke, inte bara köpt en burk sylt och gett bort. Själv har jag sedan länge slutat att köpa bröd och bakar allt själv, till och med hamburgebröd.

 

Boken ger mig också hopp om att vi som lever i samhället faktiskt kan ta ett steg tillbaka och sluta överkonsumera och må bra ändå. Författaren skriver om att när vi bara konsumerar så har vi tappat kontrollen över vad vi faktiskt stoppar i oss påverkar världen vi lever i.

Författaren understryker också att de faktistk äter köpt korv ibland och inte alls är självförsörjande till 100%, det skulle inte fungera i deras familj. Men att vara till viss del självförsörjande är inte alls så himla krångligt som det låter!

 

Det som boken saknar är ett djup. Den berättar ganska platt om hur man kan göra för att börja, hur man ska tänka och synsättet man behöver för att göra ett liknande projekt. Men för att kunna göra en djupdykning så behöver man förmodligen ha gjort det här ett tag för att ha något att skriva om.

 

(Maria Öståker har publicerat en ny bok som tar upp självhushållningen mer ingående som kom ut 2015: Självhushållning i praktiken)

 

Den får: 4 av 5 bubblor 

/Johanna

Kommentar:
2016-05-08 @ 12:35:11
#1: Louise

Låter som boken riktar sig mot de som redan bestämt sig för/eller söker efter att testa att göra allt själv. Tror inte att detta är en bok jag kommer att läsa, fast jag gillar att göra mycket själv men inte allt :)

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: