letstalkaboutbook.blogg.se

2016-05-29
12:00:00

Expeditionen Min kärlekshistoria - Bea Uusma

 
Titel: Expeditionen Min kärlekshistoria 
Författare: Bea Uusma 
Utgivningsår: 2013
Genre: Fakta/självbiografi
 
Handling/Egna reflektioner:
 
1897 beger sig tre män via luftballong iväg mot Nordpolen. Planen är att de skall segla över polen och där släppa ner en boj med unionsflaggan, sedan ska de beroende på vindarna landa i Ryssland, Sibirien eller Kanada. Runt trettio dagar är detta beräknat att ta. 
 Drygt två dagar efter avresan slår balkongen ner på packisen. 
1930, 33 år senare hittas kvarlevorna av de tre männen på Vitön. 
Många teorier finns om varför de omkommit, ingen har ännu kunnat bekräftas. Mysteriet om männens död är en gåta.
 
Bea Uusma började under en trist fest läsa en bok om händelsen, den kröp under skinnet på henne och hon blev, i brist på bättre ord, besatt. Hon var tvungen att veta, tvungen att lösa den olösliga gåtan, tvungen att ta sig till ön som gäckat henne så. 
 
Det här är inte bara ännu en bok om de tre männen som misslyckades, det är också en bok om en kvinna som letade upp alla möjliga pusselbitar för att försöka bygga en hel bild. 
 
Hon började helt från början, läste dagböckerna, undersökte obduktionsrapporterna, synade kläderna och redskapen och lade fram alla möjliga dödsteorier och avskrev majoriteten. 
 
Historien om expeditionen blandat med Beas historia om hur hon gick till väga för att fånga varje del. Hennes egen expedition till Vitön, hennes timmar i källaren på polarmuséet i Gränna, hennes läkarutbildning och slutsatserna hon kunde dra av sin nyvunna kunskap.
 Den berättar fängslande om en kvinna och hennes fascination till en händelse.
 
Jag har själv fascinerats av historien i ett flertal år, så när jag köpte Beas bok för ett drygt år sen så slukade jag den direkt. Jag känner igen mig i hennes tankar, för jag är också en av Dem! En av dem som måste veta. 
 Jag har i nuläget tio böcker i min bokhylla som alla rör en och samma händelse, jag har läst alla teorier, tänkt på alla möjligheter, men frågan är inte besvarad, varför? Varför dog de? Vad hände de sista dygnen på Vitön? 
 Det är frågor som kanske aldrig blir besvarade, kropparna kremerades i nästan samma stund som de återkom till Stockholm, det enda som finns kvar är tre naglar tillhörande Andrée, men om dessa kan ge några svar återstår att se. 
 
För en utomstående, någon som inte tillhör min grupp kan boken förmodligen läsas som en vanlig faktabok om en del av Sveriges historia. Men jag tror att Beas bok har möjligheten att skapa fler som oss, genom passionen som kommer från varje ord. 
 
En sak ska dock tilläggas, ska ni läsa boken, välj den inbundna illustrerade utgåvan, för pocketboken, om än bra, saknar vissa textstycken. 
 
Boken får 15 av 5 prickar. 
 
//Nina
 
Kommentarer:
2016-05-31 @ 20:57:52
#1: Louise

oj, wow...så många :) Har denna oxå hemma i bokhyllan och återigen inte läst den... men kanske kanske... ;)

Svar: Alltså, jag älskar att jag har lyckats pricka in så många böcker som du har men inte har läst. :) //Nina
letstalkaboutbook.blogg.se

2016-06-01 @ 19:38:59
#2: Louise

Ha ha ha...ja du skulle se mina bokhyllor :) Blir kul för mina barn den dagen de ska bort ( eller inte :) )

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: