letstalkaboutbook.blogg.se

2016-06-02
11:02:33

Kvartetten som sprängdes - Birger Sjöberg

 

Titel: Kvartetten som Sprängdes

Författare: Birger Sjöberg

Utgivningsår: 1924

Genre: Roman

 

Handling:

Fyra män bestämmer sig för att bilda ett bolag som ska tjäna pengar genom investeringar på börsen. Detta medför olika konsekvenser för dem. Man får följa deras och omgivningens liv vad gäller kärlek, sorg och lycka. Boken är utgiven i två band, men har också utgivits i tre.

Egna reflektioner:

Det här var en mycket spännande bok som jag inte kunde greppa handlingen i alls. För den som så många äldre böcker så handlar det om människoöden som på ett sätt verkar helt osammanhängande men det slutar med att hänga i hop på ett eller annat sätt. 

 

Något av det mest charmiga med boken som jag upptäckte tidigt var att alla i boken har smeknamn av någon sort. Begnt Erlandsson som är en utav huvudkaraktärerna heter Cello för det mesta, sen har vi Karl-Ludvig som kallas Kamrern, sist har vi Thure Borg vars namn är Första fiolen. Detta är bokens tre huvudkaraktärer som man får följa böckerna igenom. Smeknamnen gav berättelsen charm och personlighet till texten som man sällan stöter på i nytryckta böcker.

 

Anledningarna till att jag valde att läsa den här boken är två. Min svärfar har något att göra med det ena och sen så ville jag läsa en bok skriven av Birger Sjöberg. Mest för att han är född i den staden jag annars bor i när jag inte pluggar. Det jag kallar "hemma", nämligen Vänersborg.

 

 

Jag har bara gott att säga om denna författares enda roman som han någonsin publicerade. Han är annars mest känd för sina dikter och visor. Han är duktig på personbeskrivningar och ger mig som läsare en mysig värld att gotta ner mig i. Jag önskar att han hann skriva mer romaner för den här är en berättelse som jag kommer återkomma till om några år. Det är jag säker på!

 

Den får 5 av 5 bubblor!

//Johanna

Visste du vem Birger Sjöberg var?  

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: