letstalkaboutbook.blogg.se

2016-06-17
18:29:00

Champagneflickan - Caroline L Jensen

 
Titel: Champagneflickan
Författare: Caroline L Jensen
Utgivningsår: 2008
Genre: Självbiografi
 
Handling: 
 
 
Caroline är strax över 20 år gammal, hon läser juridik vid universitet och lever i en liten etta i Malmö med sina två katter. 
 En natt förlorar Caroline nästan allt, hennes lägenhet brinner ner (katterna överlever tacksamt nog) och där står hon nu hemlös, med bara veckor kvar tills skolan startar upp för hösten och en skuld till sin hyresvärd på 30 tusen kronor för reperation av lägenheten. 
 
Caroline tar snart jobb som en strippa och börjar tjäna lite pengar, men hon vill ha mer, hon vill ha större summor, så hon får jobb på en strippklubb i Köpenhamn. 
 
I ett år flödar champagnen på en av de mest exklusiva strippklubbarna i Danmarks huvudstad, tills en av Carolines rumskompisar blir mördad.
 
Egna reflektioner:
 
Så min fina partner på den här bloggen sa till mig att läsa den här boken där vi, som vanligt, stod en dag och rotade bland böckerna på Emmaus, hon hade själv läst den, förklarade lite kort dess handling och rekommenderade den varmt. 
 
 Jag kan ärligt säga att jag inte blev besviken över att jag tog henne på orden. 
 
Jag är en stor älskare av biografier, och Caroline berättar ärligt, naket och genomgående om sitt år som strippa i Köpenhamn. Hon utesluter inte de fula detaljerna, vilket gör att man som läsare får så mycket empati för henne och för vad hon gick igenom. 
 
När jag väl kommit in i boken så kunde jag faktiskt inte lägga ner den. Det berättas redan i baksidetexten att en av hennes arbetskamrater och tillika rumskamrater kommer dö inom ett år och även om vi redan vid första mötet med det blivande offret får veta att just hon, är offret så kan man inte låta bli att bli tagen av händelsen när hon mot slutet av boken dör. 
 Kanske på grund av sättet Caroline beskriver henne och gärna har med meningar som ständigt påminner läsaren om vem som ska dö. 
Men trots detta är det inte den döda vännen som är centrum för boken. Det är Caroline, det är Carolines situation, hennes strippande, klubben hon jobbar på, kunderna hon möter, männen hon ligger med. Hennes liv under det året och till vissa delar följande år. 
 
Det är en fantastiskt gripande historia om en verksamhet som få känner till och som jag personligen aldrig tänker på, i min värld finns strippklubbar bara i Amerikanska filmer och den första bilden att poppa upp i mitt huvud vid ordet är vattenscenen från Flashdance. 
 
Böcker som får en att öppna ögonen för verkligheter man inte visste om, som får en att tänka efter vad som är viktigt i livet och som får en att känna på riktigt är så värda sin vikt i platina. 
 
Jag kan inte starkt nog rekommendera den här boken och den får 5 av 5 prickar. 
 
//Nina
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: