letstalkaboutbook.blogg.se

2016-10-22
19:44:33

Århundrandets Kärlekskrig - Ebba Witt-Brattström

 

Titel: Århundrandets kärlekskrig

Författare: Ebba Witt-Brattström

Utgivningsår: 2016

Genre: Punktroman

 

Handling:

En man och en kvinna. De har levt tillsammans i 30 år, nu går de skilda vägar. 

Egna reflektioner:

Århundrandets kärlekskrig är utan tvekan den mest originella bok jag läst i år. 

 Det är en "Punktroman" detta i sig säger inte så mycket faktiskt. Men det är en hel historia uttryckt i få meningar, allt är dialog mellan bokens två, namnlösa, huvudkaraktärer och allt är så poetiskt och pretentiöst. 

Som en extremt pretentiös individ som dessutom ser upp till författaren något enormt, så passar boken mig som handen i handsken. 

 

Han sa:

Om du överger mig

har du bara livslångt hat

att vänta.

 

Hon sa:

Tror antingen

jag eller du

måste dö.

 

Boken är till viss del självbiografisk och ska föreställa den sista tiden mellan författaren och dennes före dette make. Då både författaren och hennes dåvarande make är högt uppsatta akademiker så kan man förstå det pretentiösa språket och referenserna till anstående litterära verk. 

 

Det som tilltalade mig mest med boken, var väl igenkänningsfaktorn. 

 Det finns inget som sårar så djupt som ord, och risken med att släppa folk inpå livet är att de får lättare att såra en, för de vet precis vilka punkter de ska trycka på för att bryta ner en. 

 Och bokens två huvudpersoner har varit gifta i 30 år, och hela boken beskriver en sorts litterär misshandel. Om man som jag dessutom har en viss koll på författaren och dennes make och vet lite om vad de gjort i livet och vad, då speciellt författaren, brinner för. Så gör det ont att läsa vissa av sakerna som sägs de emellan. 

 

Det kan säkert för vissa vara svårt att läsa en bok som består av enbart dialog, Personligen uppskattade jag det. Boken är så avskalad att enbart det som var viktigt var just det, hur deras hem ser ut spelar ingen roll, hur de ser ut spelar ingen roll, det viktiga är vad som sägs och vad jag som läsare känner av detta. Alla som lever i, eller har levt i slutet av en relation kan nog känna igen sig i några av alla de ord som sägs. 

 

Jag köpte boken just för att jag ser upp till författaren, men försökte att inte låta det påverka min åsikt om boken, vilket inte brukar vara alltför svårt, detta är dock Ebbas första skönlitterära bok så att jämföra den med t.ex. Kulturmannen, är inte så lätt. 

Jag rekommenderar starkt den här boken till alla och av mig får boken:

5/5 prickar. 

 

//Nina